V meste sa zrútila bytovka

09.03.2009 Svidník

Svidník 9. marca (TASR) - K zrúteniu časti obytnej bytovky došlo dnes predpoludním vo Svidníku. Pre TASR to uviedla Magdaléna Fečová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ SR v Prešove.
„K nešťastiu došlo na Glodbergerovej ulici pri kruhovom objazde. Mestská polícia vo Svidníku už ráno začala s evakuáciou obyvateľov domu, pretože začali praskať steny bytovky, “ doplnila.
Podľa ďalších informácií boli poškodené tri byty. Predpokladá sa, že v troskách by nemali byť žiadne osoby, ale polícia a hasiči predsa prehľadávajú miesto. „Je tam termovízia a nasadili sme aj policajného psa na vyhľadávanie psov a mŕtvol, “ dodala Fečová.
„V hlásení, ktoré sme dostali o 10.25 h, bolo uvedené, že ide o takzvané rómske bytovky. Na mieste sme, našťastie, neobjavili žiadnych zranených ani mŕtvych. Teraz čistíme priestor a prezeráme sutinu, “ povedal Jozef Lažo, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru vo Svidníku.
Primátor mesta Michal Bartko zvolal okamžite krízový štáb. „Riešili sme najmä situáciu tých rodín, ktoré boli priamo zasiahnuté. Našli sme pre nich, ale aj pre ostatných zhruba 80 obyvateľov bytovky náhradné riešenie v ubytovni. Teraz zisťujeme, či je možné z ostatných častí bytovky vyniesť nejaký majetok a či potrebujeme nejaké oblečenie pre najviac postihnutých, “ povedal pre TASR Bartko.
Podľa jeho vyjadrenia hliadka mestskej polície riešila ráno v bytovke iný problém. Obyvatelia sa sťažovali, že sa zrejme niečo stalo, lebo nedokážu otvoriť dvere. Hliadka zistila, že na stenách sú pukliny a obyvateľom celého bytového domu nariadila budovu opustiť. Nato sa časť domu zrútila.
„Škody zatiaľ nedokážeme vyčísliť. K príčinám je tiež ťažké sa vyjadriť. Pravdepodobne to však bol vek budovy, ktorá má asi 50 rokov, ale aj spôsob užívania domu, “ doplnil primátor. Ako dodal, v dome bývali neplatiči, ktorí k majetku nemali žiadny vzťah. „Často sme tam posielali odčerpávacie vozidlá, lebo bytovka bola podmočená vodou a splaškami, “ spresnil. Podľa niektorých informácií Rómovia, ktorí v bytovke bývali, rozoberali tehlové priečky, najmä v suteréne a tehly predávali ako stavebný materiál ďalej. Aj toto mohlo prispieť k narušenej statike.
 

Vyberte región